Kunst is prestige
Zoals in de zaak van de De Emmaüsgangers, een “nieuwe Vermeer” die in de jaren dertig van de vorige eeuw opdook.
Er zijn tot op heden maar een stuk of 35 schilderijen van Vermeer bekend (van Rembrandt wel het tienvoudige), dus toen er een onbekend meesterwerk van zijn hand opdook was dat niet minder dan een wereldsensatie. De toenmalige kunstpaus Abraham Bredius bevestigde de echtheid van het doek, waarna museum Boijmans van Beuningen het net voor de neus van het Rijksmuseum kon wegkapen.
Han van Meegeren, de schilderende vervalser, werd er schatrijk van.
Ook toen er twijfels ontstonden over de afkomst van de Emmaüsgangers hield Bredius bij hoog en bij laag vol dat het hier om een echte Vermeer ging. Het draaide hier niet langer om het schilderij alleen, het ging om zijn reputatie! Bovendien had niemand baat bij de ontmaskering van het doek, zeker Boijmans van Beuningen niet…
Toen pal na de Tweede Wereldoorlog Han van Meegeren zelf toegaf het doek te hebben geschilderd was de afgang van de gevestigde orde in de kunstwereld compleet.
De Emmaüsgangers (1937), vervalsing die voor een Vermeer moest doorgaan. (Wikimedia)
Kunst heeft vele gezichten en is van grote culturele en financiële waarde, maar kunst is er ook om van te genieten. En vooral dat laatste zou ik u van harte willen aanbevelen!
Peter Römer