
15 mei: Dag tegen Hyperemesis Gravidarum

De een heeft enorme last van misselijkheid en de ander lijkt nog maar weinig van de zwangerschap te merken. We weten als professionals nog steeds niet hoe dit komt. Maar als je niets voelt kan dit een enorme onzekerheid met zich meebrengen. Of je kunt je juist behoorlijk zorgen maken als je je fysiek niet goed voelt.
Misselijkheid en braken komt bij zo’n 80 procent van de zwangeren voor, maar bij sommigen kan de zwangerschapsmisselijkheid zo heftig zijn dat er aan de bel getrokken moet worden. 15 mei is de Dag tegen Hyperemesis Gravidarum: een dag om stil te staan bij alle mensen die te maken hebben met hyperemesis gravidarum.
Wanneer moet ik aan de bel trekken?
- Als je meer dan drie keer per dag moet braken.
- Als je vierentwintig uur geen drinken of eten hebt binnengehouden.
- Als het je niet lukt je dagelijkse dingen uit te voeren.
- Als je bijna niet meer plast of je urine erg donker is.
- Als je meer dan 5 procent van je startgewicht bent afgevallen.
Waarom aan de bel trekken?
Waarom? Omdat je dan waarschijnlijk last hebt van hyperemesis gravidarum ofwel ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Daar kom je niet zomaar vanaf door de zojuist genoemde tips toe te passen. Je hebt meer hulp nodig en dat kan allereerst in de vorm van medicatie (Emesafene, Suprimal, Primperan, Omeprazol). Zie dit absoluut niet als falen en het is ook niet schadelijk voor je baby. Als je ziek bent, heb je soms gewoon extra hulp nodig! Trek dan ook tijdig aan de bel bij je huisarts zodat je je zo snel mogelijk beter gaat voelen. Let wel op: van de medicatie kun je wat suf, slaperig en vermoeid raken.
Het artikel gaat hieronder verder.
Lees ook deze artikelen
Valentijnsdag: verhalen en boeken vol liefde!
Valentijnsdag is natuurlijk dé dag om de liefde te vieren. Met deze boeken kan jouw Valentijnsdag alleen maar nog beter worden!
Je zelfbeeld verbeteren na de zwangerschap – 4 tips!
Een zwangerschap en bevalling hebben vaak een grote impact op je lijf, en dat gecombineerd met hormonen zorgt er vaak voor dat je zelfbeeld een flinke deuk oploopt. Lees hieronder meer over hoe je je zelfbeeld na de zwangerschap kunt verbeteren. Met fragmenten uit VerlosMoeder van Djanifa Da Conceicao
Djanifa da Conceicao bezoekt Boekhandel Donner in Rotterdam
Op vrijdag 19 mei komt Djanifa da Conceicao – verloskundige, moeder en het gezicht achter VerlosMoeder – naar boekhandel Donner in Rotterdam!
Hyperemesis gravidarum bestaat in drie gradaties
MILD:
- Eindigt meestal halverwege de zwangerschap.
- Gewichtsverlies is ongeveer 5 procent.
- Vereist medicijnen en soms vocht via infuus.
- Je kunt dagelijkse activiteiten nog wel doen.
- Het herstel kan enkele maanden en soms tot het einde van je zwangerschap duren.
MATIG:
- Gaat vaak door tot halverwege de zwangerschap, maar de ernst neemt af.
- Gewichtsverlies is 5 tot 10 procent (minder bij vroege behandeling).
- Vereist medicijnen, vocht via infuus en soms sondevoeding (voeding via een slangetje).
- Je bent extreem vermoeid en kunt nog maar een paar dagelijkse activiteiten doen.
- Het herstel kan enkele
maanden duren. - Tekenen van trauma en veranderingen in gezinsplanning (geen volgend kindje meer aan durven) komen vaak voor.
ERNSTIG:
- Vaak is de misselijkheid constant aanwezig en kan die zelfs met medicijnen moeilijk te beheersen zijn.
- Gewichtsverlies is 10 tot 20 procent of meer (minder bij vroege behandeling).
- Vereist vocht via infuus, medicijnen en sondevoeding voor het grootste deel van
de zwangerschap. - Je bent uitgeput, ondervoed en kunt niet voor jezelf zorgen.
- Herstel kan enkele maanden tot het einde van je
zwangerschap, maar ook tot daarna nog duren. - Je voelt je getraumatiseerd door de zwangerschap; veel vrouwen durven niet nog een keer zwanger te worden.
Meestal gaat de misselijkheid na een tijdje over. Zes op de tien vrouwen is niet meer misselijk na de veertiende zwangerschapsweek, en negen op de tien vrouwen is niet meer misselijk na de twintigste zwangerschapsweek. Een klein aantal zwangeren zal echter last blijven houden gedurende de gehele zwangerschap.
Geen roze wolk
Herken jij je in het voorgaande, dan is mijn grootste advies – naast hulp zoeken bij je huisarts – om te gaan kijken bij Stichting zehg (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum). Zij bieden online de plek om je gehoord en begrepen te voelen. Je kunt er informatie over de aandoening vinden en je kunt er terecht voor ondersteuning (zoals EMDR-therapie) en lotgenotencontact (besloten forums).
Depressie na zwangerschap
Bij hyperemesis gravidarum heb je een grotere kans op een depressie tijdens of na je zwangerschap. Dat is natuurlijk niet gek, want je staat gedurende een periode in overlevingsstand. Merk je dat je langer dan twee weken heel somber bent, dan is het goed om niet alleen lichamelijke maar ook mentale hulp te zoeken. Dit kan met reguliere therapie, maar ook in de vorm van antidepressiva of kalmeringstabletten. Hoe rot jij je nu ook voelt en welke negatieve gedachten je ook hebt, weet dat dit absoluut geen refl ectie is van de hoeveelheid liefde die je hebt voor je kind. Dit is ongelofelijk moeilijk en het is al supergoed dat je doorzet ondanks het feit dat elke dag een gevecht is!
Het boek
VerlosMoeder
Wat kan het bijhouden van je menstruatiecyclus je leren over je gezondheid en je kans om zwanger te worden? Waar moet je beginnen als je (alleenstaand) zwanger wilt worden? Welke onderzoeken en protocollen zijn er allemaal voor zwangeren en waar moet je rekening mee houden als je een zwangere van kleur bent? Waar krijg je allemaal mee te maken in het eerste jaar met een baby? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in dit boek. Boordevol handige informatie, tips en praktische handvatten zoals een temperatuurcurve, kolf- en slaapschema’s. Dit is het meest complete handboek van kinderwens tot minimens!
Wat kan het bijhouden van je menstruatiecyclus je leren over je gezondheid en je kans om zwanger te worden? Waar moet je beginnen als je (alleenstaand) zwanger wilt worden? Welke onderzoeken en protocollen zijn er allemaal voor zwangeren en waar moet je rekening mee houden als je een zwangere van kleur bent? Waar krijg je allemaal mee te maken in het eerste jaar met een baby? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in dit boek. Boordevol handige informatie, tips en praktische handvatten zoals een temperatuurcurve, kolf- en slaapschema’s. Dit is het meest complete handboek van kinderwens tot minimens!
Over de auteur
Djanifa da Conceicao
Djanifa da Conceicao is verloskundige en heeft een eigen praktijk in Rotterdam. In 2020 is ze het YouTube-kanaal VerlosMoeder gestart om ouders van alle achtergronden te motiveren, inspireren en meer kennis te geven over zwangerschap en baby’s. Met haar man Edson heeft ze een dochtertje, Yuna, en ze is in verwachting van hun tweede kindje.
Meer inspiratie
De nieuwsbrief die je niet wilt missen
Wil jij - net als onze 30.000+ andere abonnees - graag op de hoogte blijven van nieuwe boeken, exclusieve voorpublicaties en elke maand kans maken op mooie prijzen? Schrijf je in en ontvang het laatste boekennieuws in je inbox.
Bedankt voor je aanmelding of aangepaste voorkeuren. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele aanmelding te bevestigen. Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.